Ez a karamellszirup nagyon szuper lett, az egyszerűsége mellett a sokféle felhasználási mód ami igazán vonzóvá teszi. Én tettem már teába, kávéba de még cukormentes forralt borba (!) is – hosszú sztori röviden, Férj totál cukorellenes 🙂 a forralt bort utólag ízesítettem magamnak, cukor helyett a sziruppal és eszméletlen finom lett -. de el tudnám képzelni palatincsára és fagylaltokra is öntetként. Érdemes barna cukrot használni, sokkal intenzívebb ízű – és személyes véleményem szerint szebb színű is – lesz a karamell.

DSC_0750

Hozzávalók (kb. 4 dl-hez):

50 dkg barna cukor
5 dl narancslé
1 vaníliarúd kikapart magjai

A recept legfontosabb része: a megfelelő lábos használata. Fél kg cukrot egyáltalán nem könnyű úgy megolvasztani, hogy sehol ne égjen meg, ezért egy kellőképpen széles, viszonylag vastagfalú lábast válasszunk, ami ugyanakkor nem túl alacsony, mert a narancslé a karamellhez adás pillanatában nagyon fröcsögni fog!
A barnacukrot közepes lángon olvasztani kezdjük. Már többször írtam, hogy nálam mindennemű karamellizálásnál a következő forgatókönyv válik be: a cukrot nem kavargatjuk. Amikor már kissé olvad, a tűzhelyről gyakran felemelem a lábast, és jobbra-balra döntögetem, valamint körkörösen forgatom kissé megdöntve. A már megolvadt és a még kemény cukor ily módon keveredik, így a hőkiegyenlítés révén nem ég oda. Visszateszem a tűzre, és amikor úgy látom, hogy a cukor odakapna, megismétlem a folyamatot, addig, amíg a cukornak szép aranybarna színe nem lesz. Ekkor felöntjük a narancslével és beletesszük a vaníliarúd kikapart belsejét is. Kezdetben prüszköl majd, de ne foglalkozzunk vele, pár perc után megadja majd magát. Gyöngyözve főzzük 15 percig, amíg be ne sűrűsödik, majd szűrjük le.

Eredeti recept: innen

DSC_0754