A téli hónapokban nem sok gyümölcs kapható, de a narancs egyike ezeknek. Szerintem jól illik hozzá a fehércsokoládé, és a megmaradt fűszeres keksz, amiket rétegezve finom kis pohárdesszert dobható össze viszonylag rövid idő alatt. És nem utolsó sorban látványos is!

DSC_0716

Hozzávalók (6 adaghoz):

30 dkg fűszeres keksz (pl: piparkoogid)

Narancs curd:

2 dl frissen facsart narancslé (kb. 2 narancsból)
egy fél narancs héja
1 tk. citromlé
1 nagy tojás
2 tojás sárgája
5 dkg barnacukor
8 dkg vaj

Fehércsoki mousse:

2 tojásfehérje
1+3 dl habtejszín
15 dkg fehércsoki

A narancslevet felforraljuk, és körülbelül 3/4-ére visszaforraljuk, ezáltal intenzívebb narancsos ízű curd-ot kapunk majd. Langyosra hűtjük. A cukrot az egész tojással és a tojások sárgájával alaposan elkeverjük, hozzáadjuk a narancslevet, a citromlét és a narancshéjat, és gőz fölött puding állagúra főzzük. Levesszük a tűzről, és apránként belekeverjük a szoba-hőmérsékletű vajat is.
A habtejszínből 1 dl-t tűz fölött felforrósítunk, amikor bugyogni kezd levesszük, és hozzákeverjük az apróra tört fehércsokoládét. Langyosra hűtjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és apránként hozzákeverjük a fehércsokoládés krémet. Végül pedig a felvert tejszínhabbal vegyítjük. A desszertet tetszés szerint rétegezzük – nálam most: keksz, narancskrém, fehércsoki mousse – és fehércsokoládé forgáccsal díszítjük.