Tavaly karácsonyra tésztagépet kaptam. Nagy vágyam volt, mégis sokáig vártam rá, hogy kipróbáljam – nem, nem egy évet, de sokat, a terhesség, költözés, lakásfelújítás azt hiszem nem kedvez a saját készítésű tésztáknak, legalábbis ezt a következtetést kellett levonnom -. Problémám volt a megfelelő liszt megtalálásával is – milyet, hol – és valahogy úgy képzeltem, hogy időigényes tésztát gyúrni, nyújtani, készíteni… Mekkorát tévedtem! Persze egyszerűbb (lenne) kiborítani a kész tésztát a zacskóból, de a saját készítésű házi tészta tartalmas és izgalmas főétel lehet, ami már magában is ízélmény. Ha alap tészta helyett egy izgalmasabb változatot készítünk – például gesztenyeliszttel -, akkor egy egyszerű szósszal is kiválóan fog passzolni. Ha nincs gépetek, kérjetek kölcsön egyet és már indulhat is a móka! Nálunk biztos, hogy többször lesz idén program a házi tésztagyúrás.

DSC_0928

Hozzávalók (3-4 személyre):

28 dkg duplanullás liszt
12 dkg gesztenye liszt
4 szoba hőmérsékletű tojás
csipet só

Szósz:
10 dkg teavaj
4 dl 20%-os főzőtejszín
2 duci gerezd fokhagyma
15 dkg reszelt parmezán + a tálaláshoz (kb. 5 dkg)
friss kakukkfű, frissen őrölt bors, só

A lisztet átszitáljuk, és tiszta felületre öntjük, csipet sóval megszórjuk. Mélyedést nyomunk a közepébe, és ebbe törjük az első tojást. Összedolgozzuk annyi liszttel amennyit felvesz, majd jöhet a többi tojás egyesével. Amikor a tésztánk összeállt egy gombóccá, pihentessük a hűtőben egy órát. Én négy részletben nyújtottam ki tésztanyújtó segítségével (ilyenem van) 6-os vékonyságúra. (Első alkalommal a 5-ös vastagnak bizonyult.) Sós vizet tettem fel forrni és elkészítettem a szószt.
A vajon megpirítottam a fokhagymát, hozzáadtam a fűszereket és felöntöttem a tejszínnel. Forraltam rajta egyet és felolvasztottam benne a parmezán sajtot. A tésztát körülbelül öt perc alatt készre főztem, a szósszal vegyítve azonnal frissen tálaltam, kevés sajttal megszórva. Voilà!

Tészta forrása: innen