Újabb macaron kihívás, félsikerrel. Két adagot sütöttem, az első csokis volt, a második pedig vaníliás. A csokis nem jött össze megfelelően, ugyanis egyrészt nem vertem fel a tojásfehérjét eléggé – amikor jónak tűnik, érdemes még egy-két percet ráverni – és a mandulalisztet sem sikerült tökéletesen kikeverni, nem terült el jól a massza. Egy kis ismétlés az első macaron posztból, kiegészítve az újabb tapasztalatokkal:

Mikor jó egy macaron?
– A teteje teljesen sima, nincsenek rajta kitüremkedések: ennek titka, hogy elég keményre verjük a tojásfehérjét + elég jól legyen elkeverve a felvert fehérjével a porcukor és a mandulaliszt
– A teteje nem repedezik ki – titka, hogy pihentetjük a sütés előtt
– Kis talpacskák jönnek létre az alján (ez félig-meddig sikerült) – titka a sütő megfelelő hőmérséklete
– Ha beleharapunk a teteje roppanós, a belseje pedig ragadós – ha mindent jól csináltunk, ilyen lesz

A krémmel viszont elégedett voltam, francia vajkrémet kevertem, kókuszreszelékkel dúsítottam.

DSC_1168

Hozzávalók (15 macaronhoz):

88 g mandulaliszt
160 g porcukor
72 g tojásfehérje
32 g kristálycukor
1 rúd vanília kikapart magjai

Francia vajkrém:

2 tojás sárgája
7 dkg kristálycukor
5 cl víz
15 dkg vaj

6 dkg kókuszreszelék

Először a vajkrémet készítjük el. A hozzávalók fontos, hogy szobahőmérsékletűek legyenek. A tojássárgáját magas fokozaton felverjük, amíg teljesen ki nem világosodik. A cukorból és a vízből szirupot főzünk. Ha van hőmérőnk, úgy 110 fokra melegítsük fel, ha nincs, akkor addig, amíg erőteljesen gyöngyözni kezd. Töltsük egy edénybe, amiből könnyű adagolni, és apránként adjuk a forró szirupot a tojássárgájához. Kicsi szirup, fél percet verjük, szirup, fél perc habverés és így tovább, amíg fényes krémet nem kapunk. Ekkor apránként adjuk hozzá a vajat, és ezzel is verjük folyamatosan, amíg habos nem lesz. Ha esetleg túl folyósnak tűnik, akkor se adjuk fel, csak verjük tovább kitartóan, amíg a krémet így le nem hűtjük. A krém egyik felébe kerül a kókuszreszelék, a másik felébe az instant kávé. Tegyük hűtőbe, de mielőtt felhasználnánk, fél órát hagyjuk szobahőmérsékleten, hogy könnyen dolgozható állaga legyen.

A macaronhoz a vaníliarúd kikapart magjaival ízesített tojásfehérjét a legmagasabb fokozaton kezdjük el verni. Amikor már kezd habosodni, kanalanként hozzáadjuk a kristálycukrot, mindegyik kanál után egy-egy percet verjük. Amikor már a habverő “megáll” a fehérjében, akkor jöhet a következő lépés. A porcukrot szitáljuk át, keverjük össze a mandulaliszttel. Ezt az egyveleget adagoljuk a felvert tojásfehérjéhez. Alulról felfelé jövő mozdulatokkal keverjük bele a szárazanyagokat a tojásfehérjéhez. Vigyázzunk, ne keverjük túl, a folyós tésztán nem jönnek létre sülés közben a talpacskák. Akkor jó az állaga, ha egy evőkanálnyit papírra téve 10 mp alatt kissé szétterül, de nem folyik szét. Keverés közben inkább többször csináljunk kanalas próbát. Amikor jó, sütőpapírra vagy szilikonra nyomjuk a formákat, és 40 percet pihentetjük a tésztát, amíg a teteje kissé meg nem keményedik, hártyát nem képez. A sütőt eközben előmelegítjük 135 fokra. A macaronokat olyan 23-25 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha a teteje kemény, de belül még puha az állaga. A szobahőmérsékletű krémmel betöltjük.