Szóval, kissé megvariáltam ezt a pitét. A kedvenc tésztám receptjét használtam megspékelve egy kis crumble-lel a tetején, de! mindent teljes kiőrlésű lisztre és természetes cukrokra – méz és kókuszcukor – cseréltem. Biztos, hogy elkészítem majd az alap változatot, de addig is fogadjátok ezt szeretettel, és variáljátok a liszteket/édesítőket kedvetek szerint!

DSC_0779

Hozzávalók: (24 cm-es formához, vagy 6 db minitortához /képen/)

A tésztához:

20 dkg (teljes kiőrlésű) liszt
10 dkg vaJ
4 dkg méz /barna cukor/
1 tojás sárgája
1 evőkanál tejföl
1 tk. sütőpor
csipet só

Crumble tésztához:

6 dkg puha vaj
6 dkg kókuszcukor /barna cukor/
6 dkg (teljes kiőrlésű) liszt + 6 dkg (teljes kiőrlésű) liszt VAGY mandulaliszt VAGY  darált mandula, dió, mogyoró VAGY apró zabpehely
csipet só

(Vagy ha csak tésztát szeretnénk:
30 dkg (teljes kiőrlésű) liszt
15 dkg vaJ
6 dkg méz /barna cukor/
1 tojás sárgája
2 evőkanál tejföl
1 tk. sütőpor
csipet só)

Töltelék:

40 dkg rebarbara
50 dkg eper
7 ek. méz
3 dkg étkezési keményítő
pici víz

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, fél órára hűtőbe tesszük. Ugyanezt tesszük a crumble alappal is. A töltelékhez a rebarbarát megpucoljuk, 1 cm-es darabokra vágjuk. Az epret külön tálba tesszük, a nagyobbakat én négybe, a kisebbeket félbe vágtam. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A rebarbarát a mézzel öt percig felfőzzük, hozzáadjuk az epret és további 2-3 percet főzzük, amíg kissé levet ereszt. Belekeverjük a vízzel elkevert étkezési keményítőt, és félre tesszük.  A kinyújtott tésztát a formába helyezzük 5 percig elősütjük, hogy a töltelék majd ne áztassa el. Elősütés után belehalmozzuk a tölteléket, rámorzsáljuk a crumble-t és 25 perc alatt készre sütjük. (Fél időben esetleg takarjuk le, nekem kicsit megkapta a szélét, de az ízén nem lehetett érezni.)