Ria-ria-Hungária! Azt hiszem a nyári hónapokban többször is felhangzott/felhangzik majd a szólam. Az EB meccsekre kétszer is készítettem már gluténmentes tortilla chipset és vegán (no glutén, no tej) sajtszószt, mindkétszer nagy sikerrel, kicsik és nagyon egyaránt szerették. (Ki fogom majd próbálni sütőben is, hogy még egészségesebb legyen, bár ennyi bűnözés talán még belefér 🙂

DSC_0962

Hozzávalók (4 személyre):

Tortilla:

30 dkg kukoricaliszt
1 tk. só
4 ek. olaj
2 dl forralt víz (fontos, hogy forrásban legyen, amikor ráöntjük!)

1-2 dl olaj a sütéshez

Vegán sajtszósz:

24 dkg krumpli
10 dkg répa
1,5 dl víz (főzőlé is lehet)
45 g olívaolaj
fél tk. só
3/4 tk. fokhagymapor
20 g élesztőpehely
frissen őrölt bors

A lisztet a sóval és az olajjal kimérjük, és felöntjük forrásban lévő vízzel. Villával tudjuk alaposan összekeverni, és a ha pár percet hűlt gombóccá formázni. Hagyjuk egy 10 percet pihenni, és kukoricaliszttel megszórt felületen 3-4 adagban nyújtsuk milliméter vékonyra, és vágjuk háromszögekre – nekem legjobban pizza vágóval jött be -. Nem baj, ha túl sok kukoricaliszt tapadt rá, sütés közben a fölösleg az olaj aljára kerül majd. Forrósítsunk fel két ujjnyi olajat, és nem túl sokat egyszerre sütve (hogy ne fedjék egymást a tortillák) mindkét oldalát két-két percig süssük. A kisült chipsekről papírtörlőn itassuk fel a fölösleges olajat, és sózzuk ízlés szerint.

A krumplit és a répát feltesszük főzni, puhára főzzük, a szűrővizet leszűrjük. Összeturmixoljuk, hozzáadjuk a többi hozzávalót, a vízzel és az olívaolajjal hígítjuk. Nem kell túl folyós legyen, hanem tényleg ilyen kissé nyúlós, sajtszószra hasonlítson. Mártogassuk, élvezzük!

DSC_0967