Ismét eltelt egy év, ismét lehetőséget kaptam, hogy jótékonykodjam – ezúton is köszönöm! -. Az őszi licitálással lehetőség van a Segítsüti oldalán a Peter Cerny Alapítványt támogatni, akik egy koraszülött- és csecsemőmentő szolgálat. Idén egy kekszcsomagot szeretnék felajánlani, ami az ország bármely részébe (vagy akár külföldre is) postázható, így bárki bátran licitálhat rá. Aki pedig szívesen találkozna velem, beülne egy kávéra, az megteheti Pécsen, hétvégén pedig akár Szekszárdon/Bonyhádon is. Egy alap, kétféle keksz, mindkettő karamellel töltve, olyan amerikai módra. A végeredmény puha, szaftos, abbahagyhatatlan, édes és kissé sós egyszerre, gyerekek és felnőttek által egyaránt tesztelt, egy pohár tejjel finom kísérője egy jó kis beszélgetésnek, vagy akár könyvolvasásnak. Kíváncsian várom, hogy kinek melyik ízlik jobban, a duplacsokis vagy az egyszeresen csokis (szerintem mindkettőnek megvan a maga előnye). Jó licitálást mindenkinek, és akinek kedve támadna otthon is elkészíteni, íme a recept.

DSC_0009

Hozzávalók (kb. 12 db-hoz):

12 dkg vaj
15 dkg barna cukor
1 tojás
1 vanília kivonat
15 dkg csoki csepp (nálam most tejcsokis)
25 dkg liszt VAGY 19 dkg liszt és 6 dkg holland kakaópor (ha kakaósat szeretnénk)
1 tk. szódabikarbóna
1/2 tk. maldon só

1 csomag MILKA Caramel tábla csoki

A vajat a cukorral habosra keverem, hozzáadom a tojást és a vanília kivonatot és alaposan elkeverem – de ezt már nem kell habosítani! -. Három-négy részletben hozzáadom a liszttel elkevert szódabikarbónát (vagy a liszt+kakaópor+ szódabikarbóna keveréket), végül pedig a maldon sót és a csokicseppeket. Éjszakára hűtőbe teszem, másnap pedig egy órát szobahőmérsékleten hagyom mielőtt dolgoznék vele.

A sütőt 180 fokra melegítem. Egy tepsire sütőpapírt teszek, kiveszek egy gombócnyi tésztát és beleteszek 1 db karamell kockát. Elegyengetem, hogy a karamell kocka ne lógjon ki a tésztából, egymástól távol helyezem el a gombócokat, kezemmel kissé lenyomva őket. Nem kell teljesen kilapítani, mert sülés közben szét fog terülni. Előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sütöm. Amikor kiveszem még puha, a tepsiben hagyom kihűlni és csak utána teszem levegőmentes tartóba.