A clafoutis egy francia tejes desszert, amit a cobblerhez hasonlóan gyorsan és egyszerűen elkészíthető. Hagyományosan fekete cseresznyével készül, legjobb még melegen enni porcukorral megszórva. Kicsit csavartam rajta azzal, hogy csokoládét is tettem be – valójában csináltam ilyet is olyat is, de a csokis receptjét fogom most megosztani veletek -, és fele rész mandulaliszttel készítettem. Bármilyen szezonális gyümölccsel készíthető, de a gyümölcsöt felhasználás előtt érdemes egy 10 percre – amíg a sütő bemelegszik – lecukrozni, hogy a felesleges levet kieressze magából.

blog2

Hozzávalók (1 nagy vagy 6 kicsi formához – 10 cm-es):

50 dkg cseresznye
1 csomag vaníliás cukor
6+4 dkg cukor
2 dl tej
2 dl habtejszín
1 tk. sütőpor
3 db tojás
8 dkg liszt (nálam fele mandulaliszt)
10 dkg étcsokoládé

A sütőt 180 fokra melegítjük. A cseresznyét leszórjuk a csomag vaníliás cukorral és a 6 dkg cukorral. Állni hagyjuk, amíg elkészítjük a tésztát. Mi sem egyszerűbb: a tejet a tejszínhabot és a tojásokat összekeverjük a cukorral. Nem kell habosra, épp csak jól elkeverjük. A csokoládét gőz fölött megolvasztjuk, és a tojásos tejszínes keverékhez adjuk. Végül simára keverjük benne a lisztet és a sütőport. Palacsintatésztánál kissé sűrűbb masszát kell kapnunk.
A formá(ka)t kivajazzuk, a kissé lecsöpögtetett cseresznyét elosztjuk benne, majd leöntjük a tésztával és készre sütjük. Nekem a kis formákban 25 perc alatt sült meg, de ha egy nagy formában sütjük akár kétszer ennyi idő is kellhet. Akkor jó, ha középen beleszúrva egy fogpiszkálót nem ragad rá a tészta.

blog1