Ez az édes kifli nagynéném receptje, egyik kedvenc süteményem, tonnányi mennyiséget meg tudnék enni belőle. Mondhatni elronthatatlan, nem kell tejet futtatni, a tejfölbe kevert élesztő még sosem hagyott cserben. A kelt tésztába nem kell cukor, mert azt barna cukron nyújtom ki, amitől kissé karamellizálódik. Engem leginkább a kürtős kalácsra emlékeztet, amit megbolondít a savanykás töltelék (nálam meggyel és ribizlivel). A tészta előtte nap este már begyúrható, másnap csak tölteni, sütni kell. Ha érdekel ennek a továbbfejlesztett sós változata, ami saját fejlesztés, azt itt találod: katt a receptre.

DSC_0904

 

Hozzávalók:

175 g tejföl
1 csomag szárított élesztő
1 csepp só
50 dkg Nagyi titka kelt tészta süteményliszt
25 dkg margarin
2 tojás

sok-sok barna cukor a nyújtáshoz (kb. 20 dkg)

25 dkg túró
2 csomag kristálycukor

1 üveg meggybefőtt (vagy friss meggy, ribizli, bármilyen savanyú gyümölcs)

Az élesztőt összekeverjük a tejföllel, és fél órát állni hagyjuk. A tészta összes hozzávalóját egy tálban összekeverjük és összegyúrjuk. Hűtőben 1,5 órát (vagy egy éjszakát) kelesztjük. A túrót összekeverjük a két vanilin cukorral, félre rakjuk.
A sütőt 200 fokra melegítjük. A tésztát 8 felé osztjuk, barna cukron egyenként palacsinta nagyságúra nyújtjuk, körülbelül 2 mm-eresre. (Ha a teteje ragad, vékonyan liszttel szórjuk meg.) A kinyújtott tésztát nyolc felé vágjuk és vékonyan megkenjük túróval, a végébe pedig 1-2 szem meggyet vagy pár szem ribizlit teszünk. Kifli formába feltekerjük, sütőpapírra tesszük – ennek használata nagyon ajánlott! -. Az előmelegített sütőben 17-20 perc alatt pirosra sütjük.