Kísérleteztem. Van az a meggyes-túrós recept, amit nagynénémtől kaptam. Gondoltam egy nagyot, csinálok belőle sós tésztát. De hogyan! Ment bele a tésztába egy nagy adag dinsztelt hagyma, megkentem fűszervajjal és mindenféle töltelékkel: sonka-szalámi-sajt-virsli… Nagyon jól variálható kis alaprecept, a fűszervaj kötelező, a többinek csak a fantáziánk szab határt. (A tészta már este begyúrható, reggel már csak formázni, sütni kell.)

DSC_0886

Hozzávalók:

175 g tejföl
1 csomag szárított élesztő
2 tk. só
50 dkg Nagyi titka kelt tészta süteményliszt + a nyújtáshoz
25 dkg margarin
25 dkg hagyma (aprítva/reszelve és megdinsztelve)
2+1 tojás

10 dkg puha vaj
só, őrölt bors
1 gerezd fokhagyma
tetszés szerinti zöld fűszer – nálam (nagyon!) apróra vágott petrezselyem

30 dkg szalámi/sonka/sajt – akár többféle is lehet
(Felébe tölthetünk virslit, itt a felébe vettem 30 dkg mini virslit, és félbevágva tettem bele)

szóráshoz szezámmag

Az élesztőt összekeverjük a tejföllel, és fél órát állni hagyjuk. A hagymát aprítógépben vagy reszelőn legyaluljuk, kevés olajon megdinszteljük. A tészta összes hozzávalóját egy tálban összekeverjük és összegyúrjuk. Hűtőben 1,5 órát kelesztjük.
A puha vajba belenyomjuk a fokhagymát, sóval, őrölt borssal ízesítjük, kevés, nagyon apróra vágott petrezselyemmel vagy más zöldfűszerrel megszórjuk.
A sütőt 200 fokra melegítjük. A tésztát 8 felé osztjuk, liszten egyenként palacsinta nagyságúra nyújtjuk, körülbelül 2 mm-eresre. A kinyújtott tésztát nyolc felé vágjuk és vékonyan megkenjük a fűszervajjal, a végébe pedig tetszőleges tölteléket teszünk. (A minivirslik hosszában félbevágva kerültek bele, 30 dkg virsli kb. a tészta felébe elég)
Kifli formába feltekerjük, sütőpapírra tesszük, a tetejét megkenjük tojással és megszórjuk szezámmaggal. Az előmelegített sütőben 15-20 perc alatt pirosra sütjük.