Ha olyan ajándékot szeretnénk adni, aminek a felhasználása nincs annyira időhöz kötve, kitűnő választás lehet ez a “Blondies üvegben”. Ezt ugyanis befejeznie az ajándékozottnak kell, mindössze annyi a feladata, hogy három -igen, HÁROM (!) – hozzávalóval összekeverje az üveg tartalmát és azt egy tepsiben megsüsse. Nem hangzik ördöngösségnek, ugye?
A blondies valójában egyfajta brownies, csak éppen az étcsokoládé nem a fő összetevője, hanem a barna cukor. Azért van benne csoki, két féle is, ét- és fehércsoki, na meg persze karamell és dió is. A végeredmény egy kívül kissé ropogós, belül puha szaftos sütemény, igazi gyönyörűség. Aki pedig ezt az ajándékot készíti, annak a recept megírásával sem lesz gondja, mert a poszthoz jár egy karácsonyi recept kártya is, ami azonnal nyomtatható.

DSC_0822

Hozzávalók (1db 900 ml-es üveghez, 3 dl-es csészét használva):

Ami az üvegbe kerül:

1 csésze liszt
1 tk. sütőpor
1/4 tk. só
1/2 csésze fehér és étcsokoládé vegyesen (kb. 10 dkg)
1/2 csésze omlós tejkaramella (kb. 10. dkg)
1 csésze barna cukor
3/4 csésze dió apróra vágva

Plusz hozzávalók:

1/2 csésze olvasztott vaj
2 db tojás
1 tk. vanília kivonat

Egy 900 ml-es befőttes üveget elmosunk, megszárítunk. Veszünk egy 3 dl-es csészét, ebbe mérjük ki a hozzávalókat és a megadott sorrendben rétegezzük ezeket. (A dió a végére kerüljön, ha a cukor alá kerülne, a cukor teljesen ellepi és a dió bizony láthatatlanná válik – true story -.) Ha ajándéknak szánjuk, akkor bizony nincs más dolgunk, csak lezárni az üveget, kinyomtatni a kiválasztott recept kártyát (poszt végén található) és rákötni a befőttes üvegre.
Ha viszont el is készítenénk, a következőképpen járjunk el: Melegítsük a sütőt 180 fokra. Minden száraz hozzávalót öntsünk egy mély tálba. Keverjük hozzá az olvasztott vajat, a vanília kivonatot és az enyhén felvert tojásokat. Mindent keverjünk össze, a homogén masszát terítsük egy sütőpapírral bélelt 20×20 cm-es tepsibe.  Ha nincs pont ekkora méretű tepsink nem gond, a massza nem lesz folyós, egy körülbelül ekkora területen szépen el tudjuk teríteni. Süssük 30-35 percig. Langyosan szeleteljük, körülbelül 16 szelet lesz belőle.

Karácsonyi recept kártya letöltés: itt

DSC_0816