Már régóta tervben van nálam a baklava készítése. Amikor Isztambulban jártunk mindenfélét megkóstoltam, egyik édesebb volt, mint a másik, de én akkor is imádom – kis mértékben, persze -. Volt itthon két csomag pekándió, tökéletes megoldásnak tűnt erre felhasználni.

DSC_0727

Hozzávalók (20×20-cm-es formába):

20 dkg pekándió (pirítva)
6 db réteslap (negyedelve)

10 dkg vaj

15 dkg méz
10 dkg barna cukor
1 db narancs leve
fél dl víz
1 tk. fahéj
fél vaníliarúd kikapart belseje

A sütőt 200 fokra melegítjük. A pekándiót pirítás után ledaráljuk, a vajat megolvasztjuk és előkészítjük a réteslapokat (közvetlen felhasználás előtt vegyük ki, mert hamar szárad, és akkor darabosra törik). A tepsi alját megkenjük vajjal, erre jön 2 réteg réteslap. Újra vajazunk, újabb két réteg, újra vajazunk, itt már csak EGY réteg, újra vaj. Erre jön a pekándió negyede. Két réteg réteslap, vaj, két réteg réteslap, vaj, egy réteg, vaj, pekándió. Ezt még kétszer megismételjük, így lesz 4 szint réteslap (mindegyik 5 réteg) és 4 szint pekándió. A tetejére ha jól csináltuk, 4 db negyed réteslap maradt. Minden második réteget megkenünk az olvasztott vajjal, a tetejét is alaposan lekenjük. Ferdén bevagdossuk – alaposan, egészen az aljáig – és 20 percre a sütőbe tesszük.
Eközben elkészítjük a szirup hozzávalóit. Egy edényben mindent összeforralunk, és úgy 10 percig főzzük. Amikor kivettük a sütőből a baklavát, a szirup felét azonnal ráöntjük (ez nagyon fontos!), majd 2 percnyi várakozás utána mehet rá a másik fele is. Legjobb egy éjszakára pihentetni, és utána fogyasztani. Sokáig eláll, de nálunk 3 nap alatt elkopott.

DSC_0735

Recept forrása: innen